Sve za goste

23 srpanj 2014

Suočene s lošijom turističkom sezonom od očekivane, sve institucije vezane uz turizam su se odlučile na zajedničku akciju u koju polažu velike nade. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica u suradnji sa nekoliko ministarstava, državnih agencija i tijelima lokalne uprave i samouprave pokreću akciju pod nazivima "Hrvatska - mala zemlja za velike batine!" i "Mediteran, ne sjećam se kakav zbog potresa mozga".
Spoj je to avanturističkog, povijesnog i nadasve aktivnog turizma, koji stranim gostima nudi velike pakete iznenađenja, a sve uračunato u osnovnu cijenu ljetovanja. Kao što smo rekli, u pružanje novih usluga uključeni su svi, od lokalne do državne razine, a sve kako bi poboljšali uslugu i omogućili gostima da se kući vrate sretni, zadovoljni i prebijeni na mrtvo ime.
Priču će započeti policajci na granici, koji će gostima poželjeti dobrodošlicu u lijepu našu, a posebnu će pažnju posvetiti turistima iz Poljske i Slovačke, kojima će, s osmjehom i zahvalom na engleskom jeziku, razbijati na glavi konzerve tunjevine i šunke koju su turisti ponijeli sa sobom.
Posade turističkih brodova i trajekata će i na najmanje pritužbe sve putnike mlatiti veslima sa čamaca za spašavanje, a ukoliko će koji dosadni Austrijanac ili Belgijanac tri, četiri puta za redom pitati zašto trajekt nije isplovio po voznom redu, prije tri sata, bit će bačen preko ograde broda s replikom brodskog sidra privezanom za noge.
Ugostiteljski objekti su dobili slobodne ruke u proširenju svoje ponude, a neki su već iskočili u prvi plan razbijanjem inventara na glavama japanskih umirovljenika koji su pristojno pitali zašto je u ribljoj juhi, uz mrtvu ribu, i vrlo aktivni obad.
Prodavaonice autohtonih suvenira nude specijalne pakete koji uključuju precizne plastične replike pulske arene i kroše iznenađenja, te gipsanog tovara "Made in Laos" plus otvoreni prijelom nadlaktice, izazvan metalnom palicom "Made in India", zbog pitanja od kada u Laosu ima tovara.
Vrhunac ponude stranim gostima bit će povijesne tematske večeri, tijekom kojih će svo lokalno stanovništvo, predvođeno načelnicima i članovima općinskih vijeća, pokušati gostima dočarati razne događaje iz povijesti. Tako će zbunjene grupe Nizozemaca, Amerikanaca, Nijemaca, Čeha i sve ostale koji se zateknu u blizini, rivama, borovim šumarcima i preko suhozida natjeravati i mlatiti sabljama, kopljima i puškama udružene maskirane banda lokalnih gusara, uskoka, partizana i Borgova.
Novoj turističkoj ponudi naše zemlje najviše su se razveselili Česi, i inače skloni hrabrom kročenju tamo gdje nitko prije njih nije kročio. I na vlastitu žalost, još skloniji tome da se s takvih mjesta ne vraćaju.

Oznake: avanturistički turizam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.